2015 - My Travel Journal My Travel Journal: 2015
Bangkok trip: Teksi

Bangkok trip: Teksi

Assalamualaikum. Kali ni aku nak cerita pasal trip ke Bangkok. Dah lama dah trip ni, bulan 12 last year. Tapi aku nak cerita pasal pengalaman naik teksi kat Bangkok je.

Disebabkan kitaorang book hotel last minit (beberapa hari sebelum trip), banyak hotel yang dah penuh. Tak ada pilihan, terpaksa book hotel yang agak jauh dari central. Makanya, nak keluar ke tempat-tempat lain terpaksalah kitaorang naik teksi. Boleh je nak naik bas ke train station tapi kitaorang malas. Hehe. Naik teksi senang sikit  Tak ada lah mahal sangat pun, dalam 50 ke 80 bath (dalam rm5 -rm8 duit kita) ke MBK. Hari-hari stop kat MBK sebab tu station paling dekat dengan hotel. Lagipun nak makan kat sana. Macam-macam ragam pemandu teksi kitaorang jumpa sepanjang trip ni. Ada yang baik, ada yang macam hampeh, ada yang penipu. Macam-macam lagi lah. Ni nak cerita ni, antara jenis-jenis pemandu teksi yang kitaorang jumpa:

1) The first taxi
Masa ni kitaorang baru sampai dari Ayuttahaya. Dari Hua Lamphong station nak ke hotel, kitaorang ambil teksi. Masa tengah duk beratur tunggu teksi, ramai lah driver tuk tuk yang duk offer nak hantar ke hotel. Tapi charge mahal pulak tu. 200 bath dia charge. Tak nak aku! kitaorang buat muka ketat je kat situ. Bengang jugak la diaorang. Siap diaorang kata teksi lagi mahal chargelah pastu teksi tak tahulah hotel kat mana, dia je yang tahu. Tapi still la kitaorang buat bodo. At last dapat naik teksi dan kitaorang cuma bayar 100 bath je tambang. See, memang takkan ku percaya dgn tuk tuk. Hoho

2) Teksi Ngok
Keluar dari hotel nak ke MBK cari makan. Tahan teksi depan hotel tunjuk map dalam tulisan Thailand ambil dari hotel nak ke MBK, terus dia angguk. Tapi yang mangkuknya dia pergi stop kan kitaorang kat Metro station Hua Lamphong dan suruh kitaorang naik train ke MBK. Bongok!! kalau tak nak hantar cakap la tak nak. Dah kena maki ngn aku kat situ. Tambang teksi ke Metro station tu pulak sama je dengan tambang ke MBK.

3) Teksi bermeter
Untuk elakkan kena tipu, kitaorang memang insist untuk guna meter evertyime naik teksi. Sebab tu kitaorang malas tahan teksi kat tepi jalan. Selalunya beratur kat tempat tunggu teksi selamat sikit. Tapi, ada juga teksi-teksi mangkuk ni yang masuk dalam line tu. Dalam tengah beratur tu juga ada tuk tuk yang tak henti-henti offer naik dengan dia. Tak hingin aku. Mahal!. Sampai turn kitaorang, sebelum naik memang kitaorang tanya dulu dia guna meter ke tak. Dia kata ya dia guna meter. Tapi bila dah naik aku tengok meter dia tak buka. Aku tanya lagi why your meter is off? Dia pun buat-buat ketuk meter dia. Pastu konon buat muka pelik sebab meter dia tak menyala. Aku dah bengang masa tu, aku kata kalau dia tak on meter, aku turun. Lepas beberapa minit gaduh pasal meter dalam tu last-last dia turun kan kitaorang tepi jalan. Hampeh punya teksi.

4) The Superman
Yang ni adalah teksi yang paling aku tak boleh lupa. Memang epic antara semua driver teksi sengal yang kitaorang jumpa. Lepas kena tinggal tepi jalan dengan teksi tadi, kitaorang tahan teksi ni. Dia ok, guna meter. Tapi, masalahnya, dia bengong. Hahaha.. aku bagi dia name card hotel tulisan Thailand untuk senang dia tahu mana kitaorang nak pergi. Dia kata dia tahu tempat tu sebab dia number one taxi in Bangkok dan dia adalah superman.

Sepanjang dalam teksi itu jelah ayat dia selalu ulang I'm superman, number one taxi in Bangkok. Iyolah tu. Mula-mula memang lah kitaorang layan sambil gelak-gelak. Lama-lama jadi menyampah.

Aku rasa dia sesat. So, dia stop teksi tepi jalan pergi keluar dan baca kad tu kat bawah lampu jalan. hahhaha. Lepas tu masuk balik dan ulang ayat sama - I'm superman, number one taxi in Bangkok. On the way tu aku dah agak yang dia sesat lagi sebab jalan memang tak sama. Tiba-tiba, dia stop kat depan hotel. Masalahnya itu bukan hotel kitaorang! siap gaduh dalam teksi berebut name card hotel. Hahaha..memang kelakar situasi masa tu. Actually hotel yang dia stop tu nama dia Sri Krung. Hotel kitaorang Sri Krungthep. Dia insist yang dia betul dan itulah hotel kitaorang. Aku siap jerit this is Sri Krung hotel. My hotel is SRI KRUNGTHEP.  Dia keep repeat ayat yang sama I'm superman, number one taxi in Bangkok. Kononnya maksud dia, takkan lah dia boleh silap. Sakit jiwa aku masa ni. Last-last, dia sedar yang dia silap. So, dia pun drive balik ke hotel kitaorang. Kitaorang kat dalam teksi dah maki macam-macam dah. Tapi dalam BM la off course.

Tambah lagi kurang asamnya, si superman ni pergi drop kitaorang kat tepi jalan. Kitaorang malas nak pikir dah, turun je. Tak delah jauh dari hotel tapi yang banganganya, dia boleh pulak lalu ikut jalan yang sama kitaorang jalan kaki nak balik ke hotel. Huh! memang epic pakcik ni. Lain kali kalau siapa pergi Bangkok dapat driver teksi yang cakap I'm superman, number one taxi in Bangkok, maknanya orang yang sama lah tu. Tak tahu lah kalau ada superman lain juga. Hahaha

5) Pembunuh bersiri
Masa tunggu teksi, ada sorang mat saleh ni tak nak naik teksi ni sebab kat luar dia kotor. Kitaorang nak cepat, naik jelah. Dah masuk dalam teksi, tengok memang macam serabut sikit teksi tu. Masa masuk teksi, aku sempat tengok muka dia. Then aku perasan yang muka dia tak sama dalam gambar kat dalam teksi tu. Huhuh..pastu dia pulak tiba-tiba pakai face mask.Huahuahuah...Aku duk depan, aku bagitau yang dua lagi kat belakang. Masa tu masing-masing dah pikir bukan-bukan. Driver tu pulak asyik duk garu-garu kepala. Gatal agaknya. Dah lah dia ikut jalan yang kitaorang tak familiar balik hotel. Masa tu semua orang rapat ke pintu dan bersedia nak terjun kalau jadi apa-apa. Hahahah..memang sengal. But, it turns out dialah satu-satunya teksi yang hantar kitaorang sampai ke depan pintu hotel. Jalan yang dia guna tadi jalan shortcut. Dia pakai facemask sebab dia batuk. Masa dah sampai tu dia buka face mask. Gambar tu masa dia gemuk kot, sekarang dia dah kurus. hahhahahaha..memang lah sengal.

Disebabkan phobia nak naik teksi lagi, masa nak balik kitaorang mintak hotel telefon teksi hantar ke train station nak naik train ke airport.

Aku tak kata teksi dan tuk tuk kat Thailand ni tak baik. Ada je kitaorang dapat yang baik. Cuma, manusia ni kan macam-macam ragam. Even kat kl ni pun banyak je teksi yang mencekik darah je kerjanya. Kat depan KLCC tu banyak teksi tak guna meter. Target diaorang off course la pelancong asing. Aku pernah lalu depan tu pastu mat saleh tu tahan aku dan tanya charge rm35 nak ke Pavilion mahal ke murah. Aku nak cakap lebih-lebih pun tak boleh sebab driver tu pandang aku macam nak telan. Aku cakap je aku tak tahu dan terus blah. Tapi aku rasa mat saleh tu boleh nampak yg aku tergak-agak nak jawab, dia terus tak naik teksi tu. Hoho. Aku jalan kaki je wei pergi pavilion dari KLCC tu. Gila ke apa bayar 35. Pakai metered teksi pun tak sampai rm10.

Sekian...
Yokoso Japan: Day 9 Osaka

Yokoso Japan: Day 9 Osaka

Last entry pasal Jepun. Malas dah nak cerita panjang-panjang.

Pagi ni check out dari Kyoto K's House dan terus ke Osaka. Pergi kaunter nak check out. Rasa terharu dengan layanan staff kat hostel ni. Berkali-kali diaorang ucap terima kasih siap tunduk lagi. Lepas tu tambah lagi terharu sebab diaorag siap hantar sampai ke luar bangunan dan tunggu sampai dah jauh baru masuk balik. Oh my...rindu kat Jepun..

Kat Osaka dah booked Hotel Toyo kat area Shinimamiya. Kali ni aku book single room sebab senang nak kemas barang. Aku stay kat sini sebab flight aku esok dari Kansai Airport. Lagipun esok aku dah tak boleh guna JR pass lagi. Duit yen pun dah makin susut. So, disebabkan Shinimamiya ni ada direct train pergi Airport, tu yang aku stay sini.

Destinati pertama lepas sampai Osaka - Pergi Osaka Castle. Naik train kat Shinimamiya station sampai Osakajokoen station. Dari station ni dah boleh nampak Osaka Castle kat atas bukit. Tapi.....jangan duk berangan lah. Jauh lagi nak sampai sana. Penat berjalan. Ke sebab aku yang pergi ikut jalan jauh. hahaha..

Mula-mula, lalu taman. Lepas tu tasik, kemudian naik tangga. Lepas tu jalan lagi jauh sebelum sampai castle ni.

Osaka Castle dari jauh
Kena lalu taman ni dulu
Lepas tu lalu sini. Tasik/sungai/parit? entah..

Ayuh kita mendaki. Phobia aku tengok tangga kat Jepun ni. Kat korea pun sama.
Burung yang disumpah jadi batu
Sebelum sampai castle, lalu sini dulu. Aku jalan santai-santai je. Ada juga orang jogging kat kawasan ni.

Osaka Castle moat
Bunga bunga cantik



Rombongan Sekolah
Sejarah pasal moat dan wall castle ni
Rasa macam nak guling guling je atas rumput ni :)

Sejarah pasal Osaka Castle Park
Dah lenguh kaki jalan baru lah nampak bayang gate nak masuk ke castle

Ini pulak gambar kawasan Osaka Castle. Kat atas ni juga ada kedai yang jual makanan dan souvenir.

Pintu gerbang nak masuk kawasan castle. Dah masuk dalam ni kena jalan jauh lagi ye







Akhirnya sampai juga kat sini
Cubaan untuk mengambil gambar tanpa terselit gambar orang lain adalah amat mustahil pada masa ni
Rombongan budak sekolah Jepun tengah beratur nak masuk dalam castle

Tak pasti ni bangunan apa
Jumpa kucing ni masa nak balik. Sombong gila. Mentang-mentanglah duk kat istana.

Dah puas ambil gambar, aku turun bawah semula dan menapak lah semula ke train station. Tengok dalam map tu ada gambar Tenjinbashisuji. Katanya shopping arcade yang terpanjang di Osaka. Aku pun pergi sana. Banyak juga barang murah. Kata orang, kalau nak shopping kat Jepun, pergi Osaka sebab kat sini murah. Murah lah kot compare degan tempat-tempat lain kat Jepun ni.

Aku jalan-jalan cuci mata je. Beli barang sikit nak habiskan saki baki duit yen yang ada. Jumpa kedai jual kuih ikan inti kacang merah. Dah la yang jual tu hensem. Maka, kenalah beli.Hahahaha... Kat sini tak keluar kamera pun sebab hujan. Sepanjang aku kat Osaka ni memang hujan je sampai ke malam :(

Disebabkan hujan makin lebat, aku balik hotel je. Sampai hotel dah boleh check in. Masuk bilik rehat kejap. Pastu malam tu keluar semula.

Aku nak ke Dotonbori. Station yang aku turun betul dah tapi aku tak sampai-sampai ke Dotonbori tu. Dah la hujan makin lebat masa tu. Walaupun tak sampai-sampai ke Dotonbori, banyak je shopping street kat  area  ni. Ataupun, memang inilah Dotonbori..hahhaa..ye, aku memang clueless..kekeke..

Last-last aku sampai juga kat jambatan Dotonbori. Sempat ambil gambar Glico Man yang famous tu. Hujan pulak tak berhenti lagi, Makin lebat adalah. Aku jalan balik ke station. Tapau beli makanan. Sempat juga beli satu beg nak isi barang. Then, balik hostel. Habis cerita pasal Osaka.

Glico Man
Malam tu hujan makin lebat. Memang syok je tidur.Esok nak ke Seoul pulak naik Peach Airline dari Kansai Airport.

Masa kat Korea, lagilah aku tak banyak ambil gambar. Sebab aku jalan dengan orang yang tak suka ambil gambar. Hahaha..Tapi kitaorang enjoy je. Kat Korea aku jalan dengan Noel yang aku kenal masa kat Takayama. Kitaorang stay hostel lain-lain tapi dekat. Hari-hari jumpa kat Hongik Station. Hoho.. pasal makan, Noel memang serah kat aku. Terharu masa ni. Sebab kalau ikutkan, dia boleh je makan apa dia nak, tapi dia still ikut aku sebab nak makan sama-sama. Kitaorang still contact sampai sekarang dan sempat jumpa dia lagi akhir tahun lepas masa dia datang KL.

So, dengan ini berakhirlah sudah kisah Jepun. Malas dah nak cerita panjang. Tunggu aku pergi lagi for the next trip. Masa tu, insyalllah aku akan keep notes dan ambil gambar banyak-banyak.Hihi.
Yokoso Japan: Day 8 Kyoto ~ Kobe (Kobe Mosque & Kobe Port tower)

Yokoso Japan: Day 8 Kyoto ~ Kobe (Kobe Mosque & Kobe Port tower)

Aku terus jalan turun bawah nak ke Masjid Kobe. Dibina pada tahun 1928, Masjid Kobe ni merupakan masjid pertama di Jepun. Sebab tu senibina dia tak moden macam masjid Tokyo. Masjid Kobe ni banyak sejarahnya. Masjid ni juga terselemat dari serangan bom atom pada tahun 1945 dan gempa bumi yang kuat tahun 1995. Sampai sekarang masjid ni masih lagi kukuh.

Tak ramai orang kat masjid masa ni. Aku sempat lah berehat sekejap hilangkan penat kat sini. Solat, lepas tu teruskan perjalanan. Kat depan masjid ada kedai runcit halal. Jalan depan sikit ada restoran halal.

Jalan nak ke Masjid Kobe














Keluar dari masjid, Aku naik bas pergi ke Kobe Port tower. Masa sampai kat tower ni, angin kuat. Aku lari duduk dalam tower nak hilangkan sejuk. Ada wifi free kat sini :-) Sempat beli fridge magnet yang tulis Kobe kat sini. Beli untuk diri sendiri je.

Kat seberang sana ada Kobe Harbourland. Ni shopping complex siap ada ferris wheel. Aku pergi je lah jalan-jalan. Selebihnya aku duk lepak kat tower ni tengok orang. Kalau pergi waktu malam lagi cantik rasanya kat sini. Next time la kot.

Kobe city loop bus. Yang pakai skirt tu konduktor dia. Bayar tambang kat dia masa nak turun.


Kobe Port Tower









Naik bas balik ke Sannomiya Station. Masa balik aku naik train biasa yang stop kat semua station. sampai tertido aku dalam train tu nak tunggu sampai ke Kyoto.

Sampai Kyoto Station, aku nak pergi cari kedai sushi yang aku pernah pergi last time. Aku tak ingat kat mana tapi aku ingat nama kedai dan kedai tu depan Mc donald. Pergi tanya kat information
counter. Nasib dia tahu kedai ni. Nama kedai Musashi Sushi. Harga sushi dia 105 yen sahaja untuk semua jenis dan yang penting sedap.

Kat kedai sushi, barisan punyalah panjang. Aku beratur dalam 20 minit baru boleh masuk. Disebabkan ramai orang, nak ambil gambar pun malu-malu. Dahlah aku duduk paling hujung sekali dekat dengan dapur. Itu je tempat kosong yang ada.

Musashi Sushi


The chef
Yang warna hitam tu sea cucumber
Aku duduk kat sni. Memang paling hujung tepi dinding.


Lepas makan sushi, aku jalan-jalan dalam Kyoto Station. Pergi Isetan food market sebab semalam tak sempat pergi. Memang meriah dan memang murah makanan dia. Patutlah banyak traveller yang aku jumpa suka pergi sini sebab murah. Aku sempat beli mochi untuk bawak balik Malaysia dengan tempura udang. Lepas tu ada juga beli sushi tuna dengan salmon walaupun baru lepas makan sushi. hahahha..

Sampai hostel, minah french tu dah ada dalam bilik. Dia tanya aku nak keluar makan tak? aku kata aku dah beli makanan. Betul apa, aku tak tipu.hihi.

Lepas mandi & solat, aku keluar ke dapur nak makan sushi yang beli tadi. Sushi ni unik sikit sebab dia balut dengan daun. Aku tak pernah nampak sushi cam ni tu yang jakun sikit.

Tengah duk belek-belek daun tu, ada sorang mamat jepun duk depan aku. Dia tanya kenapa aku tengok daun tu macam pelik. Hahaha. Rupa-rupanya, ini memang trademark sushi kat Kyoto. Ni kira tradisonal punya stail la. Gituu...

Begini rupa sushinya. Ni aku ambil gambar kat internet.

Mamat ni budak medic kat uinvesiti di Tokyo. Datang Kyoto ada seminar pastu dia sambung stay kat kyoto sebab nak jalan-jalan. Daripada cerita pasal daun sushi, masuk pulak bab lain sampai tak sedar lama gila kitaorang berborak. Nak pulak bila masuk bab anime. Lagilah rancak sebab kitaorang suka anime yang sama. Dia pulak paksa aku cakap Jepun. Kalau salah, dia gelak. Hampeh! tapi, dia tolonglah betulkan lepas tu :-)

Yang kelakarnya, dia first time datang Kyoto. Dia pulak yang tanya aku pasal tempat-tempat kat Kyoto. Terbalik pulak. Lagi satu, dia kata dia bosan sebab dalam dorm dia semua mat saleh so kena speaking sepanjang masa. Dia dah lama tak cakap Jepun katanya. Relax la wei, baru sehari dua. Dah tu pulak ni memang negara ko. Aku ni haaaa dah dekat seminggu cakap BM dengan diri sendiri.huhuhu.

Dekat pukul 2 pagi baru lah kitaorang stop. Masuk bilik, semua orang dah tidur. Esok aku nak check out dah dan nak ke Osaka. Beg tak kemas lagi. Nak kemas masa ni takut kena marah..hahaha..tidur je lah. Esok baru kemas.
Yokoso Japan:Day 8 Kyoto ~ Kobe (Kitano)

Yokoso Japan:Day 8 Kyoto ~ Kobe (Kitano)

Entri ni aku taip 2 kali. Yang first hilang sebab ada kucing kat rumah ni yang suka melompat atas laptop. Sekali dia lompat entah macam mana terus hilang tak sempat save. Huhuh.. Maka, terpaksalah aku mengarang semula.

Pagi ni aku tak ada plan lagi nak ke mana. Nak round Kyoto, rasanya aku dah cover banyak tempat masa first trip dulu. Kyoto ni main attraction dia temple dan castle. Aku dah pergi kebanyakan tempat tu sampailah ke Arashiyama yang famous dengan bamboo forest tu dan Nara yang famous dengan rusa. Untuk trip kali ni aku tak rasa nak repeat tempat-tempat tu.

Masa tengah duk fikir arah tujuan untuk hari ni, aku teringat yang aku tak pernah sampai Kobe lagi. Kobe pula dekat je dengan Kyoto. Tambah lagi aku ada JR pass. Maka, ke Kobe lah aku hari ni. Cari info pasal Kobe, sebab aku cuma tahu Kobe beef dengan Kobe Port Tower yang kaler merah tu je.hihi.

Masa tengah bersiap tu, minah French tu tanya apa plan aku hari ni. Pastu dia kata kalau aku tak ada member, boleh jalan sekali dengan dia. Huh! kau dah campak barang aku, ada hati pulak nak ajak aku berjalan sama-sama. Tapi aku cakap dalam hati je lah..hahaha..Aku kata aku dah ada plan nak pergi luar Kyoto. Tak nak aku jalan dengan dia. Tapi, dia tak adalah teruk sangat. Dia bagi je bila aku kata nak solat kat tepi katil dia sebab itu je ruang kosong yang ada. Cuma aku tak berkenan perangai dia semalam.

Pergi Kyoto Station untuk naik train ke Kobe. Masa cari info sebelum keluar tadi, aku ada baca pasal Kitano. So, aku cadang nak ke sana. Nak ke Kitano, train station paling dekat adalah Sannomiya Station.

Jadual train dari Kyoto ke Sannomiya
Kitano ni adalah salah satu tempat bersejarah kat Kobe. Kawasan ni merupakan petempatan bagi pedagang -pedagang asing dan diplomat pada zaman dahulu (macam ayat dalam buku teks sejarah la pulak..haha) Sebab itulah, bangunan di kawasan ni dipengaruhi oleh senibina dari barat. Di kawasan ini jugalah terletaknya Masjid Kobe.

Sampai Sannomiya Station, aku pergi cari Information Center. Tanya dia direction nak ke Kitano sebab aku nak jalan kaki dan minta map. Kalau korang nak ke Kitano ataupun nak ke attraction yang lain, boleh beli 1 day Kobe city loop pass. Harga pass 660 yen. Memang berbaloi pun beli. Tapi disebabkan aku kedekut, aku tak beli pun pass tu. Lagipun aku tak stop kat semua tempat. Kat Information Center tu ada coupun untuk foreigners. Sekali naik kobe City loop tu bayar 210 yen sahaja. Harga biasa 250 yen. Aku naik bas 2 kali, so aku cuma spend 420 yen sahaja.Tak sure la tahun ni ada lagi ke tak sebab aku tengok expiry date dia 2014.

Sumpah aku tak ingat direction nak ke Kitano tu. Yang aku ingat kena naik bukit. hahaha..Korang tanya jelah kat Information center tu. Tak adalah jauh mana dengan Sannomiya station.

Sampai je Kitano, nampak Starbuck. Tapi Starbuck ni unik sikit sebab bangunan dia bangunan kayu dan style lama. Orang yang minum kat Starbuck ni tak ramai. Tapi yang ambil gambar ramai gila. Kalau korang duduk minum dalam tu, sila posing cun-cun sikit sebab ramai paparazi. Hahaha.

Starbuck Coffee


Sejarah bangunan ni. Sila baca sendiri kalau rajin.




Comel je kereta ni
Jalan depan lagi akan jumpa Kitano Square. Kat sini ada kedai dan rumah-rumah juga. Aku beli ais krim green tea je sebab benda lain mahal. Naik tangga, kat atas tu ada orang buat performance. Ada yang menyanyi, silap mata bagai. Kat tepi tangga ni juga ada ramai yang melukis. kalau nak beli hasil lukisan diaorang pun boleh jugak.

Pilihlah nak pergi rumah siapa




Kedai Ais Krim




Sreet performance
Show yang ni best.
Yang ni macam bosan sikit
Statue
Kat atas ni ada dua buah rumah. Aku tak masuk pun. Tengok dari luar je.

Aku rasa yang ramai masuk adalah orang Jepun sendiri.


Jepun dan vending machine berpisah tiada.





Masa jalan-jalan tu aku tak sedar yang map aku hilang. masuk kedai kat atas tanya direction nak ke masjid. Jangan risau, diaorang tahu masjid ni dan ada dalam map pun. Sebenarnya aku dah lalu lorong ke Masjid tadi tapi tak perasan. Dia lorong pertama masa nak naik bukit ke Kitano ni.

Dah puas lepak atas, aku turun jalan-jalan kat bawah pulak. Kat bawah ni banyak juga rumah yang dibuka untuk orang ramai. Tapi nak masuk kena bayor la.









Sherlock Holmes in Kobe?






Kasut kat kedai ni cantk tapi mahal. Aku tengok je lah.
Nak ke Kitano kena lalu jalan ni. Mendakilah dari bawah
Motif ambil gambar ni? sebab coffee machine ni besar gila. Ni kat dalam 7-e. Jakun aku tengok.

Bersambung....

Penafian

Semua artikel/entri/maklumat di dalam blog ini adalah daripada pengalaman/pendapat peribadi penulis sendiri. Penulis blog ini (noziezulkeply.com) tidak bertanggungjawab sekiranya terjadi apa-apa kerosakan, kecederaan atau kerugian akibat isi kandungan blog ini.

Gambar di dalam blog ini adalah dari sumber penulis sendiri, melainkan dinyatakan sumbernya. Sebarang perkongsian di media sosial, blog dan website mestilah di kreditkan kepada penulis. Sekiranya terdapat sumber gambar dari google, penulis akan kreditkan kepada sumber gambar tersebut. Jika anda adalah pemilik gambar berkenaan dan tidak membenarkan gambar anda digunakan, sila email kepada nozieanna@gmail.com. Penulis akan mengeluarkan gambar berkenaan dari blog ini secepat mungkin.


My Travel Journal ©