Yokoso Japan: Day 4 Takayama ~ Shirakawago - My Travel Journal My Travel Journal: Yokoso Japan: Day 4 Takayama ~ Shirakawago

23 February 2015

Yokoso Japan: Day 4 Takayama ~ Shirakawago

Nozie_Zulkeply | February 23, 2015 | 8 Komen

Nampaknya, banyak blog tengah update pasal trip ke Jepun. Walaupun kebanyakan orang pergi tempat yang sama, aku percaya setiap orang ada cerita yang berbeza. Aku pun suka juga baca kisah trip orang lain :-)

Pagi di Takayama. Hari ni kena bangun awal sebab dah booked tour ke Shirakawago pukul 8 pagi. nak pergi sendiri boleh naik Nohi bus dari station Takayama. Bus stop dia sebelah je stesen keretapi. Kalau ikut tour, dalam sehari ada 2 time. Pagi dan petang. Masa time aku punya tour hari ni ada 2 orang je..hahaa..aku dengan budak perempuan dari Malaysia tu. Macam private tour pulak. Tapi yang sebelah petang dan hari esoknya memang ramai. Kiranya kitaorang berdua bertuah lah hari ni..Hihihi. Tour guide kitaorang sangatlah mesra. English pun agak fluent jugak. So, tak payah risau. Sangat informative. Sepanjang perjalanan, memang tak berhenti bercakap menerangkan pada kitaorg berdua tentang Shirakawago. Perjalanan ke Shirakawago pun smooth aje. Menurut kata tour guide ni, seminggu sebelumnya masa golden week jalan sangat lah sesak. Dia punya tour pun full. Dia buat banyak trip dalam satu hari. 

Perjalanan dari Takayama ke Shirakawago lebih kurang 1 jam. Nak ke sini kena lalu banyak sangat terowong. Kata tour guide ni, sebelum ada terowong ni, sangat lah jauh nak ke Shirakawago. Ada apa di Shirakawago? Shirakawago ni adalah perkampungan tradisional di Jepun yang wujud sejak beratus tahun dulu. Rumah-rumah kat sini masih mengekalkan tradisi Jepun dan disytihar sebagai Unesco Site. Yang membuatkan rumah-rumah di Shirakawago ni unik adalah bumbung rumah yang berbentuk segi tiga. Semua rumah di sini ada bentuk bumbung yang sama. Design bumbung rumah ni macam tu disebabkan kawasan Shirakawago ini adalah kawasan yang menerima salji yang paling banyak di Jepun. Jadi, diaorang perlukan bumbung rumah yang boleh menampung salji tu. Rumah-rumah di sini memang dah lama. Tapi, bumbung rumah tu ditukar dari masa ke semasa. 

Station Takayama. Tunggu tour bus kat depan station ni.
Salah satu terowong ke Shirakawago
Nak dekat-dekat sampai Shirakawago, kita dah boleh nampak gunung bersalji. Kitaorg berdua dah excited gila masa tu. Sampai je, bas akan ke look up point dulu. Kalau pergi naik bas biasa, dia akan terus ke parking area kat bawah. Nak ke look up point ni kena lah daki bukit. Tengok kawasan kampung ni dari look up point tu aku rasa macam fairy tale pun ada. Perkampungan di kaki gunung yang bersalji gitu. Memang lah sangat cantik. Lepas tu ada pulak lagi bunga sakura kat sini walaupun tak banyak. Tercapai la juga hasrat aku nak tengok sakura :-) Ni gambar rumah-rumah di Shirakawago dari look up point kat atas bukit.

Gunung salji. Tak ingat nama apa. Ada guide tu bagitahu.
Rumah-rumah di Shirakawago






Sepokok dua sakura
Tak lama lepas tu kitaorang naik bas semula untuk turun ke bawah. Dah sampai parking, kitaorag diberi masa 2 jam untuk explore kawasan kampung ni. So, apa lagi..maka bermulah sesi mengambil gambar. Macam-macam pose. Nasib baik ada member sorang tu. Boleh tolong menolong ambil gambar. Tour guide kitaorg pun jadi tukang amibil gambar juga. Memang cantiklah kampung ni. Air longkang pun jernih gila. Siap bela ikan lagi dalam longkang. Kedai jual air mineral/tin tak payah freezer. Rendam je dalam air sebab air tu sejuk. Air dari gunung lah katakan.









Inilah bumbung rumah yang famous tu dari dekat
Rumah tepi sawah padi










Best la makcik ni. Berkebun tepi bunga sakura
Bela ikan dalam longkang. Kampung ko ada? kat kampung aku pun tak ada..berudu banyak la.hahaha
Tak payah pakai freezer.
Kat sini ada beberapa rumah dibuka untuk lawatan. Tapi kena bayarlah nak masuk dalam. Ada 2 buah rumah yang famous. Kanda House dan Wada House. Wada House ni rumah paling besar kat sini. Rumah-rumah di sini semua ada penghuni. Termasuklah rumah yang dibuka untuk lawatan tu. NI gambar kat dalam rumah Kanda dan Wada. Lebih kurang sama je dua-dua rumah ni.



Entrance to Kanda House
Real fire as heater. Untuk panaskan rumah ni musim sejuk.
Ruang tamu
Taman belakang rumah
Tangga ke tingkat atas
















Wada house







Disebabkan kitaorg ambil tour waktu pagi, masa kitaorang sampai ni memang tak ada orang lain. Lagilah best nak bergambar. Tak lama lepas tu baru lah ada ramai orang datang. So, untunglah siapa yang datang pagi-pagi. Kat sini pun ada banyak kedai jual souvenir. Restoran pun ada. Tapi sebab pagi lagi, tak banyak kedai yang buka.

Dah habis masa, kitaorang pun balik semula naik bas dan terus bergerak balik ke Takayama. Member sorang tu akan terus ke Osaka lepas ni. Aku stay lagi satu malam kat takayama. Disebabkan banyak sangat gambar, kita sambung cerita di entri yang lain :-)

JOM KONGSI!

ARTIKEL BERKAITAN

8 comments:

  1. untungnya dapat g sini...mmg berangan nak ke sini.tp masa tu x ckup bdjet haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah..saya doakan awak sampai juga ke sini satu hari nanti :)

      Delete
  2. brpa harga tambang bas dri takayama 2/

    ReplyDelete
  3. brpa harga tambang bas dri takayama 2/

    ReplyDelete
  4. Saya ambil pakej dengan hostel J-hoppers Takayama. Pakej ni sekali dgn return ticket dan tour guide. Harga pakej untuk yang bermalam di J-hoppers 3500 yen. stay lebih dari 1 malam kat sini dapat lagi extra 300 yen diskaun. Kalau beli direct tiket pergi balik dgn bas biasa (nohi bus) dalam 4400 yen rasanya. Boleh refer entri saya yang sebelum ni.

    ReplyDelete
  5. Salam kenal mawar merah..

    Saya mmg simpan impian nak ke Shirakawago dan hida takayama sejak dari pertama kali pergi jepun (2015) tp masa trip pertama tu tak kesampaian... InsyaAllah trip akan dtg.. dan mmg simpan hajat nak pergi secara solo utk trip akn dtg. alhamdulillah syukur sgt jumpa blog mawar merah diaries ni..terima kasih berkongsi pengalaman dan info ya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam Kenal Didi.. travel solo memang best. trylah nanti mesti rasa nak travel solo lagi :)
      Alhamdulillah, blog ni dapat bagi info. Akan cuba update kisah seterusnnya nanti.

      Delete

Penafian

Semua artikel/entri/maklumat di dalam blog ini adalah daripada pengalaman/pendapat peribadi penulis sendiri. Penulis blog ini (noziezulkeply.com) tidak bertanggungjawab sekiranya terjadi apa-apa kerosakan, kecederaan atau kerugian akibat isi kandungan blog ini.

Gambar di dalam blog ini adalah dari sumber penulis sendiri, melainkan dinyatakan sumbernya. Sebarang perkongsian di media sosial, blog dan website mestilah di kreditkan kepada penulis. Sekiranya terdapat sumber gambar dari google, penulis akan kreditkan kepada sumber gambar tersebut. Jika anda adalah pemilik gambar berkenaan dan tidak membenarkan gambar anda digunakan, sila email kepada nozieanna@gmail.com. Penulis akan mengeluarkan gambar berkenaan dari blog ini secepat mungkin.


My Travel Journal ©