April 2015 - My Travel Journal My Travel Journal: April 2015
Bangkok trip: Teksi

Bangkok trip: Teksi

Assalamualaikum. Kali ni aku nak cerita pasal trip ke Bangkok. Dah lama dah trip ni, bulan 12 last year. Tapi aku nak cerita pasal pengalaman naik teksi kat Bangkok je.

Disebabkan kitaorang book hotel last minit (beberapa hari sebelum trip), banyak hotel yang dah penuh. Tak ada pilihan, terpaksa book hotel yang agak jauh dari central. Makanya, nak keluar ke tempat-tempat lain terpaksalah kitaorang naik teksi. Boleh je nak naik bas ke train station tapi kitaorang malas. Hehe. Naik teksi senang sikit  Tak ada lah mahal sangat pun, dalam 50 ke 80 bath (dalam rm5 -rm8 duit kita) ke MBK. Hari-hari stop kat MBK sebab tu station paling dekat dengan hotel. Lagipun nak makan kat sana. Macam-macam ragam pemandu teksi kitaorang jumpa sepanjang trip ni. Ada yang baik, ada yang macam hampeh, ada yang penipu. Macam-macam lagi lah. Ni nak cerita ni, antara jenis-jenis pemandu teksi yang kitaorang jumpa:

1) The first taxi
Masa ni kitaorang baru sampai dari Ayuttahaya. Dari Hua Lamphong station nak ke hotel, kitaorang ambil teksi. Masa tengah duk beratur tunggu teksi, ramai lah driver tuk tuk yang duk offer nak hantar ke hotel. Tapi charge mahal pulak tu. 200 bath dia charge. Tak nak aku! kitaorang buat muka ketat je kat situ. Bengang jugak la diaorang. Siap diaorang kata teksi lagi mahal chargelah pastu teksi tak tahulah hotel kat mana, dia je yang tahu. Tapi still la kitaorang buat bodo. At last dapat naik teksi dan kitaorang cuma bayar 100 bath je tambang. See, memang takkan ku percaya dgn tuk tuk. Hoho

2) Teksi Ngok
Keluar dari hotel nak ke MBK cari makan. Tahan teksi depan hotel tunjuk map dalam tulisan Thailand ambil dari hotel nak ke MBK, terus dia angguk. Tapi yang mangkuknya dia pergi stop kan kitaorang kat Metro station Hua Lamphong dan suruh kitaorang naik train ke MBK. Bongok!! kalau tak nak hantar cakap la tak nak. Dah kena maki ngn aku kat situ. Tambang teksi ke Metro station tu pulak sama je dengan tambang ke MBK.

3) Teksi bermeter
Untuk elakkan kena tipu, kitaorang memang insist untuk guna meter evertyime naik teksi. Sebab tu kitaorang malas tahan teksi kat tepi jalan. Selalunya beratur kat tempat tunggu teksi selamat sikit. Tapi, ada juga teksi-teksi mangkuk ni yang masuk dalam line tu. Dalam tengah beratur tu juga ada tuk tuk yang tak henti-henti offer naik dengan dia. Tak hingin aku. Mahal!. Sampai turn kitaorang, sebelum naik memang kitaorang tanya dulu dia guna meter ke tak. Dia kata ya dia guna meter. Tapi bila dah naik aku tengok meter dia tak buka. Aku tanya lagi why your meter is off? Dia pun buat-buat ketuk meter dia. Pastu konon buat muka pelik sebab meter dia tak menyala. Aku dah bengang masa tu, aku kata kalau dia tak on meter, aku turun. Lepas beberapa minit gaduh pasal meter dalam tu last-last dia turun kan kitaorang tepi jalan. Hampeh punya teksi.

4) The Superman
Yang ni adalah teksi yang paling aku tak boleh lupa. Memang epic antara semua driver teksi sengal yang kitaorang jumpa. Lepas kena tinggal tepi jalan dengan teksi tadi, kitaorang tahan teksi ni. Dia ok, guna meter. Tapi, masalahnya, dia bengong. Hahaha.. aku bagi dia name card hotel tulisan Thailand untuk senang dia tahu mana kitaorang nak pergi. Dia kata dia tahu tempat tu sebab dia number one taxi in Bangkok dan dia adalah superman.

Sepanjang dalam teksi itu jelah ayat dia selalu ulang I'm superman, number one taxi in Bangkok. Iyolah tu. Mula-mula memang lah kitaorang layan sambil gelak-gelak. Lama-lama jadi menyampah.

Aku rasa dia sesat. So, dia stop teksi tepi jalan pergi keluar dan baca kad tu kat bawah lampu jalan. hahhaha. Lepas tu masuk balik dan ulang ayat sama - I'm superman, number one taxi in Bangkok. On the way tu aku dah agak yang dia sesat lagi sebab jalan memang tak sama. Tiba-tiba, dia stop kat depan hotel. Masalahnya itu bukan hotel kitaorang! siap gaduh dalam teksi berebut name card hotel. Hahaha..memang kelakar situasi masa tu. Actually hotel yang dia stop tu nama dia Sri Krung. Hotel kitaorang Sri Krungthep. Dia insist yang dia betul dan itulah hotel kitaorang. Aku siap jerit this is Sri Krung hotel. My hotel is SRI KRUNGTHEP.  Dia keep repeat ayat yang sama I'm superman, number one taxi in Bangkok. Kononnya maksud dia, takkan lah dia boleh silap. Sakit jiwa aku masa ni. Last-last, dia sedar yang dia silap. So, dia pun drive balik ke hotel kitaorang. Kitaorang kat dalam teksi dah maki macam-macam dah. Tapi dalam BM la off course.

Tambah lagi kurang asamnya, si superman ni pergi drop kitaorang kat tepi jalan. Kitaorang malas nak pikir dah, turun je. Tak delah jauh dari hotel tapi yang banganganya, dia boleh pulak lalu ikut jalan yang sama kitaorang jalan kaki nak balik ke hotel. Huh! memang epic pakcik ni. Lain kali kalau siapa pergi Bangkok dapat driver teksi yang cakap I'm superman, number one taxi in Bangkok, maknanya orang yang sama lah tu. Tak tahu lah kalau ada superman lain juga. Hahaha

5) Pembunuh bersiri
Masa tunggu teksi, ada sorang mat saleh ni tak nak naik teksi ni sebab kat luar dia kotor. Kitaorang nak cepat, naik jelah. Dah masuk dalam teksi, tengok memang macam serabut sikit teksi tu. Masa masuk teksi, aku sempat tengok muka dia. Then aku perasan yang muka dia tak sama dalam gambar kat dalam teksi tu. Huhuh..pastu dia pulak tiba-tiba pakai face mask.Huahuahuah...Aku duk depan, aku bagitau yang dua lagi kat belakang. Masa tu masing-masing dah pikir bukan-bukan. Driver tu pulak asyik duk garu-garu kepala. Gatal agaknya. Dah lah dia ikut jalan yang kitaorang tak familiar balik hotel. Masa tu semua orang rapat ke pintu dan bersedia nak terjun kalau jadi apa-apa. Hahahah..memang sengal. But, it turns out dialah satu-satunya teksi yang hantar kitaorang sampai ke depan pintu hotel. Jalan yang dia guna tadi jalan shortcut. Dia pakai facemask sebab dia batuk. Masa dah sampai tu dia buka face mask. Gambar tu masa dia gemuk kot, sekarang dia dah kurus. hahhahahaha..memang lah sengal.

Disebabkan phobia nak naik teksi lagi, masa nak balik kitaorang mintak hotel telefon teksi hantar ke train station nak naik train ke airport.

Aku tak kata teksi dan tuk tuk kat Thailand ni tak baik. Ada je kitaorang dapat yang baik. Cuma, manusia ni kan macam-macam ragam. Even kat kl ni pun banyak je teksi yang mencekik darah je kerjanya. Kat depan KLCC tu banyak teksi tak guna meter. Target diaorang off course la pelancong asing. Aku pernah lalu depan tu pastu mat saleh tu tahan aku dan tanya charge rm35 nak ke Pavilion mahal ke murah. Aku nak cakap lebih-lebih pun tak boleh sebab driver tu pandang aku macam nak telan. Aku cakap je aku tak tahu dan terus blah. Tapi aku rasa mat saleh tu boleh nampak yg aku tergak-agak nak jawab, dia terus tak naik teksi tu. Hoho. Aku jalan kaki je wei pergi pavilion dari KLCC tu. Gila ke apa bayar 35. Pakai metered teksi pun tak sampai rm10.

Sekian...
Yokoso Japan: Day 9 Osaka

Yokoso Japan: Day 9 Osaka

Last entry pasal Jepun. Malas dah nak cerita panjang-panjang.

Pagi ni check out dari Kyoto K's House dan terus ke Osaka. Pergi kaunter nak check out. Rasa terharu dengan layanan staff kat hostel ni. Berkali-kali diaorang ucap terima kasih siap tunduk lagi. Lepas tu tambah lagi terharu sebab diaorag siap hantar sampai ke luar bangunan dan tunggu sampai dah jauh baru masuk balik. Oh my...rindu kat Jepun..

Kat Osaka dah booked Hotel Toyo kat area Shinimamiya. Kali ni aku book single room sebab senang nak kemas barang. Aku stay kat sini sebab flight aku esok dari Kansai Airport. Lagipun esok aku dah tak boleh guna JR pass lagi. Duit yen pun dah makin susut. So, disebabkan Shinimamiya ni ada direct train pergi Airport, tu yang aku stay sini.

Destinati pertama lepas sampai Osaka - Pergi Osaka Castle. Naik train kat Shinimamiya station sampai Osakajokoen station. Dari station ni dah boleh nampak Osaka Castle kat atas bukit. Tapi.....jangan duk berangan lah. Jauh lagi nak sampai sana. Penat berjalan. Ke sebab aku yang pergi ikut jalan jauh. hahaha..

Mula-mula, lalu taman. Lepas tu tasik, kemudian naik tangga. Lepas tu jalan lagi jauh sebelum sampai castle ni.

Osaka Castle dari jauh
Kena lalu taman ni dulu
Lepas tu lalu sini. Tasik/sungai/parit? entah..

Ayuh kita mendaki. Phobia aku tengok tangga kat Jepun ni. Kat korea pun sama.
Burung yang disumpah jadi batu
Sebelum sampai castle, lalu sini dulu. Aku jalan santai-santai je. Ada juga orang jogging kat kawasan ni.

Osaka Castle moat
Bunga bunga cantik



Rombongan Sekolah
Sejarah pasal moat dan wall castle ni
Rasa macam nak guling guling je atas rumput ni :)

Sejarah pasal Osaka Castle Park
Dah lenguh kaki jalan baru lah nampak bayang gate nak masuk ke castle

Ini pulak gambar kawasan Osaka Castle. Kat atas ni juga ada kedai yang jual makanan dan souvenir.

Pintu gerbang nak masuk kawasan castle. Dah masuk dalam ni kena jalan jauh lagi ye







Akhirnya sampai juga kat sini
Cubaan untuk mengambil gambar tanpa terselit gambar orang lain adalah amat mustahil pada masa ni
Rombongan budak sekolah Jepun tengah beratur nak masuk dalam castle

Tak pasti ni bangunan apa
Jumpa kucing ni masa nak balik. Sombong gila. Mentang-mentanglah duk kat istana.

Dah puas ambil gambar, aku turun bawah semula dan menapak lah semula ke train station. Tengok dalam map tu ada gambar Tenjinbashisuji. Katanya shopping arcade yang terpanjang di Osaka. Aku pun pergi sana. Banyak juga barang murah. Kata orang, kalau nak shopping kat Jepun, pergi Osaka sebab kat sini murah. Murah lah kot compare degan tempat-tempat lain kat Jepun ni.

Aku jalan-jalan cuci mata je. Beli barang sikit nak habiskan saki baki duit yen yang ada. Jumpa kedai jual kuih ikan inti kacang merah. Dah la yang jual tu hensem. Maka, kenalah beli.Hahahaha... Kat sini tak keluar kamera pun sebab hujan. Sepanjang aku kat Osaka ni memang hujan je sampai ke malam :(

Disebabkan hujan makin lebat, aku balik hotel je. Sampai hotel dah boleh check in. Masuk bilik rehat kejap. Pastu malam tu keluar semula.

Aku nak ke Dotonbori. Station yang aku turun betul dah tapi aku tak sampai-sampai ke Dotonbori tu. Dah la hujan makin lebat masa tu. Walaupun tak sampai-sampai ke Dotonbori, banyak je shopping street kat  area  ni. Ataupun, memang inilah Dotonbori..hahhaa..ye, aku memang clueless..kekeke..

Last-last aku sampai juga kat jambatan Dotonbori. Sempat ambil gambar Glico Man yang famous tu. Hujan pulak tak berhenti lagi, Makin lebat adalah. Aku jalan balik ke station. Tapau beli makanan. Sempat juga beli satu beg nak isi barang. Then, balik hostel. Habis cerita pasal Osaka.

Glico Man
Malam tu hujan makin lebat. Memang syok je tidur.Esok nak ke Seoul pulak naik Peach Airline dari Kansai Airport.

Masa kat Korea, lagilah aku tak banyak ambil gambar. Sebab aku jalan dengan orang yang tak suka ambil gambar. Hahaha..Tapi kitaorang enjoy je. Kat Korea aku jalan dengan Noel yang aku kenal masa kat Takayama. Kitaorang stay hostel lain-lain tapi dekat. Hari-hari jumpa kat Hongik Station. Hoho.. pasal makan, Noel memang serah kat aku. Terharu masa ni. Sebab kalau ikutkan, dia boleh je makan apa dia nak, tapi dia still ikut aku sebab nak makan sama-sama. Kitaorang still contact sampai sekarang dan sempat jumpa dia lagi akhir tahun lepas masa dia datang KL.

So, dengan ini berakhirlah sudah kisah Jepun. Malas dah nak cerita panjang. Tunggu aku pergi lagi for the next trip. Masa tu, insyalllah aku akan keep notes dan ambil gambar banyak-banyak.Hihi.

Penafian

Semua artikel/entri/maklumat di dalam blog ini adalah daripada pengalaman/pendapat peribadi penulis sendiri. Penulis blog ini (noziezulkeply.com) tidak bertanggungjawab sekiranya terjadi apa-apa kerosakan, kecederaan atau kerugian akibat isi kandungan blog ini.

Gambar di dalam blog ini adalah dari sumber penulis sendiri, melainkan dinyatakan sumbernya. Sebarang perkongsian di media sosial, blog dan website mestilah di kreditkan kepada penulis. Sekiranya terdapat sumber gambar dari google, penulis akan kreditkan kepada sumber gambar tersebut. Jika anda adalah pemilik gambar berkenaan dan tidak membenarkan gambar anda digunakan, sila email kepada nozieanna@gmail.com. Penulis akan mengeluarkan gambar berkenaan dari blog ini secepat mungkin.


My Travel Journal ©