January 2016 - My Travel Journal My Travel Journal: January 2016
Japan Winter Trip: Total Expenses

Japan Winter Trip: Total Expenses

Takino Suzuran Hillside Park

Assalamualaikum...Alhamdulillah selamat sampai Malaysia malam semalam. Malaysia sangat panas! hahaa..

Sebelum buka kisah trip ke Jepun, ada baiknya aku bentangkan belanjawan dulu. Bukan apa, takut nanti tah bila kisah Jepun ni nak habis jenuh lah nak tunggu pasal budget kalau letak kat hujung cerita. Maka inilah budget trip winter ke Jepun hari tu. 

Based on exhange rate - 100 yen = MYR 3.710 (nangis dalam hati tengok rate mahal cam ni..huhu)

Tempat yang sempat kitaorang pergi dalam trip ni : Tokyo-Sapporo-Hakodate-Kyoto-Takayama-Shirakawago-Yudanaka. 

Accommodation

Dua malam di Sapporo kitaorang tumpang tidur kat rumah Malaysian yang baik hati sudi tumpangkan kitaorang. Malam last tidur di Narita Airport sebab flight balik awal pagi+sayang duit.bahaha. 

Tokyo - Khaosan Original (female dorm) Total 2 nights 13,200 yen
Hakodate - Smile Hotel (3 bed room) Total 1 night 7,500 yen
Kyoto - Hostel Haruya Aqua (3 bed room) Total 2 nights 14,040 yen
Takayama - Hostel J Hoppers (female dorm) Total 1 night 9,000 yen
Yudanaka - Maruka Ryokan (3 bed room) Total 1 night 12,150 yen
Sapporo - FOC (sufi's house) 2 night
Tokyo last night - FOC ( Narita airport )

Total nights : 10 nights
Total accommodation expenses: 55,890 yen (MYR 2,073.519 divided by 3 person = MYR 691 per person)

Transportation -  *Edited. Sebelum ni terlupa nak masukkan flight narita - sapporo.

Perbelanjaan utama di Jepun adalah transport. Kos transport sangat mahal kat sini. So, kena plan betul-betul mana tempat nak pergi. Untuk trip kali ni dan trip yang lepas aku memang amik JR pass. Ada banyak Pass kat Jepun. Bus pass lah, train pass lah. Pilih ikut keseuaian perjalanan dan budget kita. Kalau tak guna pass pun tak apa. 

Return flight KLIA - Narita - MYR 940 (Vietnam Airlines)
Flight Narita - Sapporo - 4,576.66 yen per person (one way only. Balik Tokyo naik train)
Ordinary 7 days JR pass - 29,110 yen  
Narita Airport to Asakusa (2 times) - 2,580 yen
Nagano railways to/from Yudanaka - 2,520 yen
Subway/Metro around Tokyo (using Pasmo) = 1,500 yen (500 yen deposit for Pasmo)
Sapporo Airport to Sapporo JR Station - 1,070 yen
Sapporo subway pass - 500 yen/day
Bus fare from Makomanai Station to Takino Suzuran Hillside Park - 880 yen (440 yen one way) 
Hakodate 1 day tram pass - 600 yen
Kyoto 1 days buss pass - 500 yen

Total transportation expenses:  2,566.34 per person.

Tour Expenses
Shirakawago night light up - 4,420 yen 
Mount Hakodate ropeway - 1,080 yen (actual  price 1,200 yen. 10% diskaun guna 1 day tram pass)
Entrance fee to Snow monkey park - 500 yen

Total tour expenses : 6,000 yen (MYR 222.60)

Total budget dalam MYR 3400 - 3500 Seorang. Ni tak termasuk makan dan shopping lagi. Makan kitaorang bawak bekal Brahim's dari Malaysia. Tapi sekali sekala makan jugak kat luar. Nak nak lagi sekarang ni makin banyak restoran halal kat Jepun. Tak cuba rugi pulak.

Kalau tak ambil JR pass atau dapat flight tiket lagi murah, total budget mungkin boleh lagi murah dari ni. Ataupun kalau pergi dekat dekat je Tokyo-Kyoto-Osaka boleh lagi budget sekitar 3K atau kurang. Yang penting ikut kesesuaian dan budget masing-masing. Lagi satu, kali ni aku memang tak beli souvenir. Kejam?? Erk..tak kot. Mahal wei barang kat Jepun dan aku yakin kawan-kawan aku paham..hahaha. Key chain/ Fridge magnet pun dah dekat doploh henget. .Aku just beli chocolate je makan ramai-ramai. 

***semoga dengan baca blog ni diaorang dapat tahu yang trip aku tak semewah yang disangka..bahahaha..


Penafian

Semua artikel/entri/maklumat di dalam blog ini adalah daripada pengalaman/pendapat peribadi penulis sendiri. Penulis blog ini (noziezulkeply.com) tidak bertanggungjawab sekiranya terjadi apa-apa kerosakan, kecederaan atau kerugian akibat isi kandungan blog ini.

Gambar di dalam blog ini adalah dari sumber penulis sendiri, melainkan dinyatakan sumbernya. Sebarang perkongsian di media sosial, blog dan website mestilah di kreditkan kepada penulis. Sekiranya terdapat sumber gambar dari google, penulis akan kreditkan kepada sumber gambar tersebut. Jika anda adalah pemilik gambar berkenaan dan tidak membenarkan gambar anda digunakan, sila email kepada nozieanna@gmail.com. Penulis akan mengeluarkan gambar berkenaan dari blog ini secepat mungkin.


My Travel Journal ©